IRAN!!

Den 26 januari åkte jag och Johan till Iran för att hälsa på våra vänner Alexandra och Joule. Efter att ha tittat fel på flygbiljetten och missat vårat plan med 4 timmar, dealat med Turkish Airways och till slut kommit på ett nytt plan 5500 kr fattigare var på iväg!

 

Jag har försökt att gallra så mycket jag kunnat bland mina bilder, men ni får ha i åtanke att jag gått från över 2000 bilder till 55.

 

utsikt

Utsikten från Alexandra och Joules lägenhet i Tehran

 

pancakes
Vi tog lång sovmorgon. Efter en delicous pancakes-brunch åkte vi upp till en utkiksplats.

 

utsiktsberg
barn leker
gubbe
solnedgång
Skiddag i Dizin på ca 3100m höjd (rätta mig om jag minns fel). Det var riktigt häftiga berg men tyvärr ganska disigt och uselt pistade backar om man är van med svensk standard. Dessutom fick dom för sig att stänga liftsystemet efter vårat 4:e åk för att det snöade för mycket. Det snöade knappt nånting! Enligt Joule var det för att dom fick en chans att gå hem tidigare.

 

Bergen
johan
fålla
hus
Bilder på soldater som var med (och antaglien gjorde nåt bra) i kriget sitter på byggander överallt.

 

shahens hus
farah dibas bibliotek
marknad
Jag och Johan hade en kulturdag. Vi såg Shahens sista palats. Tror det var 7 byggnader i en stor trädgård. Den översta bilden visar hans kontor. Andra bilden visar taket i Farah Dibas privata bibliotek, vilket var riktigt häftigt inrett. Sen gick vi till en marknad och åt konstiga piroger. Vi handlade av killen till vänster så han i båset var inge glad på oss....Efter det skulle vi åkt till södra Tehran och Bazaren. Men då behövde vi tydligen en bil med ett annat "zoon-märke" så det vara bara att åka hem. Ytterst krångligt och tidsödande att ta sig någonstans! Och då har vi ändå en chaufför som tar oss vart vi vill och kan fråga sig fram på farsi.

 

USA ambassad
USA fd ambassad. Förbjudet att fota så vi var tvungna att smygfota från bilen.

 

mosqe
marknad
marknad
Jag och Johan

 

sjalar
nötbutik
nötbutik
Efter ytterligare ett försök att åka ner till stora Bazaren (med rätt bil) visade det sig att det var oroligt i det området. Jag tror det var årsdagen för Khomeinis återkomst eller nåt sånt. Det var iaf bara att byte bil (återigen annan zon...) för att åka upp till en mindre bazar i norr. Jag tyckte dock den verkade oändlig med alla små gränder. Sen åkte vi till en nöt-butik där vi shoppade järnet. Har fortfarande galet mycket nötter hemma!

 

rondell
Kontraster. Det här var precis brevid en enormt trafikerad rondell som man fick korsa med livet som insats (det var i och för sig livsfarligt att gå över alla gator eftersom dom inte har övergångsställ eller någon form av företräde. Och tro inte att dom saktar in!)

 

pariserhjul
bergen
utflykt
Pardis (vår chaufför), Johan, Joule och Alexandra
Vi åkte på dagsutflykt till Irans högsta berg. Vi såg det på långt håll men när vi kom dit var det dock så dimmigt att
man inte såg var det var nånstans ens. Men det var en riktigt mysigt utflykt ändå!

 

nattåg
Johan på nattåget till Esfahan. Vi kom fram vid 6 på morgonen och sov på hotellet några timmar. Sen gick vi till det stora Imam Khomeini-square där den gigantiska bazaren och fantastiska och Jameh Mosqeu ligger.

 

esfahan
mosqe
mosque
sal
fönster
arbetare
chador
trådrullar
mattbutik
Vi letade efter en matta hela eftermiddagen men det var för mycket att välja på! Dessutom var alla mattor vi ville ha för dyra. Efter kanske 7 butiker och många koppar te gav vi upp.

 

mosqe
byggplats
En mindre mosque vid samma torg.

 

fåglar
bro
Solnedgång vid en av Esfahans åtskilliga broar

 

buss
5 timmar buss mot Yasd för att möta upp Joule och Alexandra. Enda västerlänningarna så långt ögat kan nå.

 

jag
Yasd
Yasd är en gammal ökenstad 70 mil från Tehran. Det var också här vi äntligen hittade våran perfekta fina matta!

 

yasd
garden
jag och johan
Uppe i ett "Silent Tower" utanför Yasd. Det är höga sandtorn byggda längst upp på klippor där människor från religionen zoroastrian lämnade sina döda förr i tiden för att fåglar skulle äta upp kroparna. Enligt deras religion får man inte begrava eller kremera någon. På bilden nedan ser man en gammal by som låg precis nedanför tornen.

 

yasd
utanför en mosque
johan populär
En väldigt vanlig syn under vår resa då ALLA ville ha kort på och med Johan =)

 

on the road
7-8 timmar hem till Tehran igen. Sen packa om väskorna för att åka till flygplatsen 2 timmar senare. Ytterligare 12 timmar senare var vi hemma i Sverige igen. Ganska trötta...

 

sol
joule och alex
jag och alex
pardis
Pardis med the Prado

 

gravid
Fina Alexandra ska ha tvillingar!

 

Det var en fantastiskt resa till ett mycket spännande land. Tyvärr är det också väldigt motsägelesfullt och förtrycket är stort. Men allt som allt har det varit väldigt intressant att få se och framförallt kul att hälsa på Alex och Joule! Tack för att ni stod ut med allt vårt "turistande"! =)

Kommentarer
Postat av: rhoda

Underbara bilder!!

2011-03-17 @ 23:58:51
URL: http://rhoda.se
Postat av: frida

Vilka fina bilder! Jättetråkigt att vi inte kunde komma på festen, hade vart superkul att träffa er ju! Tänker ibland på hur himla trivsamt vi hade det på Gotland! :) Hoppas ni hade riktigt kul i alla fall och att allt är bra med er! Kram frida

2011-03-18 @ 16:28:15
URL: http://iskallenpafrida.blogg.se/
Postat av: kricko

Jättefina kort!!!

2011-03-19 @ 11:17:51
Postat av: Anna Friberg

Tack tack!!Frida: Ja, jag hade sett fram emot det. Nu var det grymt kul ändå så det var tur! =) Ja, Gotland var grymt! Det måste vi göra om. Jajamän, allt är finfint! Hoppas allt är bra med er också! Bor ni i sthlm nu eller??

2011-03-22 @ 22:38:04
URL: http://picturemyday.blogg.se/
Postat av: Mathias

Många fina bilder Anna, kul att se!Bäst är ändå bilden på Johan och lokalbefolkningen. Jag döööör så rolig. :D

2011-03-27 @ 23:52:33
Postat av: Anna Friberg

haha, I know. Jag kunde inte ens gå på toa typ 2 minuter. Då var det nån som stod och tog kort med han.

2011-04-04 @ 18:25:28
URL: http://picturemyday.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0